Uudet pelisäännöt jo monella työpaikalla – entä teillä?

Edelläkävijät ovat jälleen edellä. Monilla työpaikoilla on otettu poikkeusoloista paluun pelisäännöt tosissaan. Eikä turhaan: pandemian uusin aalto, nousevat tartuntaluvut ja kiristyvät rajoitukset pyyhkivät ylioptimismia ja joulumieltä tieltään. Ei tämä ollutkaan ohi. Ei palattukaan pandemiaa edeltävään aikaan. Altistumiset ja karanteenit eivät loppuneetkaan koronapasseihin. Eivätkä tosiaankaan ”kaikki” ole palanneet entiseen konttorityömalliin.

Kansallisen etätyösuosituksen päättymisen odotettiin palauttavan työelämän kertaheitolla ennalleen. Matkapuhelindatan mukaan esim. pääkaupunkiseudun merkittävimpien konttorikeskittymien liikenne loka-marraskuun vaihteessa muistutti kuitenkin etätyösuosituksen aikoja eikä ollut lähelläkään pandemiaa edeltäviä lukemia (HS, 19.11.21). Tuoreen Evan kyselyn mukaan vain neljä prosenttia pandemian aikana pääosin etätöissä työskennelleistä haluaisi jatkossa palata tyystin lähityöhön, 46 % haluasi jakaa työaikansa etä- ja lähityön kesken ja peräti 50 % haluaa työskennellä kokonaan etänä (Kauppalehti, 16.11.21). Yhteentörmäyksiä on luvassa, kun työnantajien odotukset ja olettamukset ovat toisen suuntaiset. Lehtien palstoilla yhteensovittaminen ei tapahdu. Se tapahtuu työpaikoilla, jos on tapahtuakseen.

Kuinka edelläkävijätyönantajat sitten ovat lähteneet tekemään tulevaisuuden työelämää etunojassa? Nokia ehti julkistamaan ensi vuotta koskevan työnteon linjaukset jo viime kesänä. Etätyö on mahdollista kolmena päivänä viikossa eikä ”paluuta entiseen ole” (IS 22.6.21). Hartwall on laatinut henkilöstön toiveesta selkeät uudet pelisäännöt toimistotyölle. Työntekijöiltä kysyttiin, mitä he haluavat ja mikä on heille tärkeää. Moni työnantaja arkailee ”byrokratiaa”, mutta hartwallilaiset nimenomaan toivoivat mahdollisimman selkeitä pelisääntöjä. Yhtiössä ei lukittu konttoripäiviä vaan päädyttiin määrittelemään maanantait ja torstait täysin digitaalisiksi työpäiviksi, jolloin kaikki tilaisuudet järjestetään etävälineillä poikkeuksetta (Kauppalehti, 2.11.21). Tämä helpottaa työviikkojen ennakkosuunnittelua. Pelisääntöjä voi rakentaa myös tulevasta eikä vain menneestä käsin.

EY:n kansainvälisen tutkimuksen mukaan vain 40 % yrityksistä on selkeyttänyt uudet tietotyönteon mallinsa (Kauppalehti, 2.11.21). Näin vaikeaa tämän ei tarvitse olla. Mitä jos lakattaisiin odottamasta menneisyyden palaamista ja seuraavaksi vaikka sitä 3. rokotuskierrosta työelämän kurinpalautuksena. Miksei henkilöstöä kuunnellen rakennettaisi oman organisaation tietotyön uudet pelisäännöt, jotka toimivat joka tapauksessa. Sellaiset pelisäännöt, jotka toimivat näissäkin poikkeuksellisissa oloissa, toimivat myös tulevaisuudessa. Tulevaisuussuuntautuneessa organisaatiossa rohkea tulevaisuusote ja oman työpaikan tulevaisuuden rakentaminen yhdessä ei ole poikkeus. Se on sääntö. Miksei jopa pelisääntö.

Laura Lares iDb-tiimi

– Laura Lares
Tekniikan tohtori, johtamiskouluttaja, 
iDb liike-elämän asiantuntija