Tiedätkö, kuinka moni tiimistäsi hakee töitä muualta?

Helpotuksen huokaus: vihdoinkin edessä paluu normaaliin työelämään, tuttuun tiimiin ja vakiintuneisiin työtiloihin. Onko näin? Tiedätkö, kuinka moni omasta tiimistäsi tällä hetkellä jo hakee tai harkitsee töiden hakemista muualta? Tiedätkö, moniko jo neuvottelee uuden työnantajan kanssa?

Tiedätkö myöskään, moniko kokee edelleen kuuluvansa riskiryhmään? Monellako on läheisiä, joilla ei terveytensä vuoksi ole edellytyksiä rokotussarjaan? Kuinka moni ei todellakaan odota riehakkaasti kaikkien rajoitusten äkkipoistumista tai suhtaudu avokonttoreihin, työmatkailuun ja massatilaisuuksiin huolettomasti.

Pandemia jarrutti työnhakuja hetkeksi. Oli turvallisempaa kulkea poikkeusolojen läpi entisessä tehtävässä. Työnhakukin tuntui etänä hankalalta, ja uuteen työyhteisöön tutustumisen kynnys oli korkea.

”Ketsuppipullo” on kuitenkin aukeamassa. Tähän syksyyn moni lähtee uusin miettein. Osa aktivoituu toteuttamaan poikkeusaikoja edeltäneitä uratoiveitaan. Joillekin etätyöskentely tuotti uusia huomioita toivetöistä ja -työskentelytavoista, toisille vähensi sitoutumista työyhteisöön tai työpisteeseen ja kolmansille antoi aikaa miettiä tulevaisuuttaan. On niitäkin, jotka ovat aloittaneet tässä työssään poikkeusaikana. Etätiimiläisen kynnys vaihtaa toiseen etätiimiin ei ole turhan korkea, kun monet työnantajat ovat haistaneet mahdollisuuden houkutella tekijöitä uusin tavoin.

Hakijoille avautuvat nyt myös todella houkuttelevat työmarkkinat. Lomautukset ja alanvaihdot ovat vähentäneet työvoiman tarjontaa useilla aloilla merkittävästi, työvoimapula on yllättänyt monia työnantajia raskaasti, palkkatoiveet ovat nousussa ja digitaalisen työnhaun uudet työkalut helpottavat ja nopeuttavat hakuprosesseja. Lomautetut tai tarvittaessa töihin kutsuttavat eivät olekaan jääneet odottamaan soittoa. Toisaalta loikka monipaikkaisen työhön avaa työtilaisuuksia, jotka aiemmin olivat utopistisia tai täysin mahdottomia.

Monet myös odottavat kuumeisesti työnteon uusia linjauksia ja pelisääntöjä. Saanhan tehdä etätöitä vapaasti? Palataanhan kasvokkain tapaamisiin kattavasti? Onhan esihenkilöni vihdoinkin aina tavattavissa? Eihän enää ikinä sitä työmatkarumbaa? Emmehän istu vieri vieressä osallistumassa eri etätilaisuuksiin luurit korvissa. Voinhan jatkossakin yhdistää perhe-elämän ja työnteon yhtä joustavasti? Tulevathan kaikki muutkin nyt pysyvästi toimistolle? Onhan työtilat uudistettu uudenlaiseen työskentelyyn? Emme ole vielä nähneet sitä pettymysten tsunamia, joka väistämättä seuraa lukemattomien vastakkaisten odotusten törmäämistä. Miksi jäädä työhön, joka ei sitten ollutkaan tai josta ei sitten tullutkaan ollenkaan sitä, mitä ajatteli ja toivoi?

On erilaisia tapoja aloittaa tämä syksy. Voi jäädä olettamaan, että palataan menneisyyteen. Tai sitten voi aktivoitua ottamaan selvää, avata kunnon keskusteluyhteys, osoittaa huomaavaisuutta erilaisille tilanteille, tarpeille ja toiveille – ja lähteä rakentamaan yhdessä tukevaa ja tietopohjaista perustaa kohti tulevaa. Voi palata tulevaisuuteen.

Laura Lares / iDb liike-elämän asiantuntija